Cerrahi Pens Nedir, Çeşitleri ve Fiyatları Nelerdir?

cerrahi alet, cerrahi aletler, cerrahi alet isimleri, cerrahi alet çeşitleri, cerrahi alet fiyatları, cerrahi alet sınıflandırması

Cerrahi Pensler Nedir?

Cerrahi pensler, sağlık alanında birçok işlemde kullanılan önemli bir el aletidir. Pensler, dokuları sabitlemek ya da ayırmak için kullanılabilir ve cerrahi ameliyatların vazgeçilmez bir parçasıdır. Her cerrahi ameliyatta bulunması gereken portegü sütur atmada kullanılan pens, cerrahinin en önemli el aletidir. Pensler insan ve hayvan sağlığı için de önemli bir rol oynar. Penslerin kullanım amaçlarına uygun olarak birçok farklı çeşidi bulunur, düz ya da eğri uçlu olarak. Farklı işlemler ve amaçlar için farklı pens çeşitleri kullanılabilir, mesela kulak kesme pensi, serviyet pensi ya da kulak yabancı cisim pensi gibi.

Cerrahi Pens Çeşitleri

  • Babcock; cerrahi müdahalelerde kullanılan bir alettir. Hassas dokuları, örneğin bağırsak, yumurtalık ve fallop borusunu kavramaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Dokulara zarar vermeden iç organları tutabilme özelliği sayesinde daha az travmatiktir. Pürüzsüz uç noktaları bulunan Babcock, atravmatik bir şekilde iç organları kavramaya olanak tanır. Kısa ve uzun boyları bulunan Babcock, cerrahi işlemlerde kullanılan hassas bir alet olarak önem arz etmektedir.
  • Çamaşır Pensi: Cerrahi süreçlerde steril örtülerin ve kompreslerin tutturulması gereken durumlarda kullanılan çok ince ve uçları kıvrık penslerdir. Cerrahi ortamın hijyenik koşullarını koruyabilmek için, bu pensler steril şartlarda kullanılır.
  • Allis Klempleri: Cerrahi ameliyat sırasında dokuların kavranması, tutulması ve kontrol edilmesi için kullanılan aletlerdir. İçlerinde birbirine kenetlenen dişler bulunan Allis klempleri, dokuları güvenli bir şekilde tutabilmekte ve ameliyat sırasında gerektiğinde doku kavramasını sağlamaktadır. Judd-Allis bağırsak dokusunda, Ağır Allis ise göğüs dokusunda kullanılır.
  • Mosquito Pens: Küçük kan damarlarını hemostatik olarak kontrol etmek için kullanılan ince penslerdir. Büyük damarlar veya atardamarlar için uygun değildir. Hassas deri dokularını kavramak için dişili bir varyasyonu da mevcuttur. Örneğin biyopsi veya aftolojik cerrahi gibi işlemlerde kullanılır.
  • Besser Ring Pens: Doğum sırasında gereken bir el aletidir ve Ria setinde bulunması gereken araçlardan biridir. Spiral uygulamaları sırasında veya rahim için araçların uygulanması esnasında gereken durumlarda kullanılabilir. Ring pens, el yapısına uygun olduğu için kullanımı rahat ve kolaydır.
  • Koch Pens, yoğun dokuları kavramak için ve cerrahi işlemler sırasında vücudun iç yapısını kapatmak için kullanılan önemli bir cerrahi alettir. Bu pens, kıskaçları olan düz veya eğimli şeklinde mevcuttur ve damarların ağzını tutmak için tasarlandı. Aynı zamanda, fasyayı tutmak için de kullanılabilmektedir. Hassas dokuları ve vücudun iç yapısını kavramak için etkili bir araç olan Kocher Pens, cerrahi ekipmanların vazgeçilmez bir parçasıdır.
  • Clip Pens: Cerrahi yapılan alanlardaki kanamayı durdurmak amacıyla kullanılan damar sıkıştırma pensidir.
  • Langenbeck Pens: Kemik ve kemik dokusunu kavramaya, manipüle etmeye veya çıkarmaya yarayan dişli, tırtıklı bir cerrahi alettir. Langenbeck pensinin uçları dişli şekildedir.
  • Tonsil Pens: Bademciklerin çıkarılması sırasında bademcikleri besleyen arterdeki kanamayı durdurmak için kullanılan cerrahi bir alettir. Üzerindeki çentikler sayesinde optimum damar tıkanıklığını sağlar.
  • Kerrison Punch: Kerrison Punch, spinal beyin cerrahisi sırasında kullanılan bir cerrahi alettir. Üç farklı versiyonu bulunmaktadır: sabit, ayrılabilir ve kaplamalı. Bu alet, tek bir adımda etkili bir şekilde daha fazla kemik dokusu çıkarmanıza olanak tanır ve 220'nin üzerinde farklı modelde mevcuttur
  • Randal Pens: Randal Pens, böbrek taşlarını, safra taşlarını ve polipleri kavramaya ve çıkarmaya yönelik cerrahi araçlardır. Uçları, parmak halkasından hafifçe içe doğru kıvrılmıştır ve farklı eğrilik derecelerine sahip çeneleri vardır. Uç kısmı, çıkarılacak doku üzerinde sağlam bir tutuş sağlamak için tırtıklı ve oval şekildedir. Bu özellikler, Randal Pens'in dokuları kolay ve hassas bir şekilde kavramaya ve çıkarmaya olanak tanımasını sağlar.
  • Alligator: Alligator, uzun ucundan dolayı kulak kanallarında yabancı cisim çıkarılması, derin delikler ve küçük yarıklardaki yabancı cisimlerin çıkarılmasında kullanılan bir cerrahi alettir.
  • Stapler (Agraf) Sökücü Pens; hastanın cildinde yapılan dikişlerin birbirine tutunmasını ve yara kenarlarının birleşmesini sağlamak için kullanılan madensel agraf sistemi ile uygulanır. Bu pens ayrıca dikiş zımbalarının sökülmesine de yardımcı olur.
  • Wertheim Klemp; cerrahi işlemlerde kanamayı kontrol etmek için kullanılan bir hemostatik penstir. Tırtıklı ve kavisli çentikleri sayesinde, ekstra bir kavrama sağlar ve yatay veya çapraz dişli olabilir. Bu özellikleri, Wertheim Klemp'in kan damarlarını kontrol etmede etkili bir araç olmasını sağlar.
  • Rampley Spange Pens; cerrahi işlemler sırasında hastanın cildinin hazırlanması gerektiğinde süngerlerin tutulması için kullanılan bir cerrahi alettir. Bu pens, ameliyat sırasında hastanın cildinin iyi bir şekilde hazırlanmasını sağlamak için kullanılır ve süngerlerin tutulmasına yardımcı olur.
  • Paen Pens; Kan damarlarının hemostazi için birçok cerrahi prosedürde kullanılan Pean pensler, kan akışını güvenli bir şekilde durdurmak için kilitleme tutuşlarına sahiptir. Bu pensler, kavisli veya düz şekillerde bulunabilir ve küçük kan damarlarını hemostatik olarak kontrol etmede yardımcı olurlar.
  • Bağırsak Pensi; Bağırsak dokusunun dikişleri yapılırken ve bir parçasının çıkarılması gerektiğinde, bu pens içeriğin akmasını engelleme ve istenilen bölgeleri birleştirme işlevini yerine getirir. Bağırsak uçlarını kapatır ve dokuları karşı karşıya getirip diker.
  • Over Pens (winter): Kadınlarda sıklıkla doğum sırasında kullanılan bir cerrahi araç olarak bilinen Over Pens, plasenta çıkarılması için yardımcı olur. Uzun kanatlı bıçakları sayesinde dokuları tutmayı mümkün kılar ve çeşitli uygulamalara uygun olarak düz veya kavisli şekillerde sunulur.
  • Kelly Pens; Kan damarlarının sıkıştırılarak kan akışının durdurulması için kullanılan ve yumuşak dokuları disekte etmek için de kullanılan cerrahi araç, aynı zamanda dokuları bağlamada da yardımcı olabilir.
  • Carmalt Pens; Kelly aletlerinden daha ağır olan bu cerrahi araç, tırtıkları boyuna bulunması nedeniyle operasyon esnasında yumurtalık saplarını kelepçelemek için tercih edilir.
  • Biyopsi pensi; dokudan mikroskopik incelemeler için kullanılan bir alettir ve küçük doku örneklerini almak için tasarlanmıştır.
  • Kemik Pensi (Bone Rongeur); cerrahi prosedürlerde kemik dokusunun koparılması veya parçalanması gerektiğinde kullanılan alettir. Bu pens, farklı boyutlarda mevcuttur ve cerrahi işlem sırasında kemik dokusunu düzgün ve etkili bir şekilde kontrol etmeyi sağlar. Açılı versiyonları da bulunan Kemik Pensi, beyin cerrahisi, plastik cerrahisi ve ortopedi cerrahisinde kullanılmaktadır ve disk herni operasyonlarında da uygulanabilir.
  • Tenaculum Pens; tasarımı itibariyle her iki ucunun çengel şeklinde kıvrımlı olduğu cerrahi alettir. Kadın doğumları sırasında sık olarak kullanılır ve rahim ağzını tutmada ve çekmede yardımcı olur.
  • Polip pens; organların ve vücut boşluklarının iç yüzeylerinde bulunan poliplerin ameliyatsız olarak çıkarılmasına yardımcı olur. Bu pens, operasyon esnasında dokuları tutmak ve polipleri etkili bir şekilde çıkarmak için kullanılır.
Etiketler: cerrahi alet, cerrahi aletler, cerrahi alet isimleri, cerrahi alet çeşitleri, cerrahi alet fiyatları, cerrahi alet sınıflandırması
Mart 12, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Web sitemizde çeşitli kullanım verilerinin analizleri için çerezler işlenebilmektedir.